Domein: Creativiteit > Vindingrijk zijn

Kun jij spelen met taal, tot je de woorden of beelden vindt die je zoekt? Moet je bijvoorbeeld nieuwe woorden maken om te kunnen zeggen wat je bedoelt? Leer hier te werken met alles wat je te binnenschiet, nog voor je goed en wel hebt nagedacht.

  • Achtergrondverhaal

    In het gewone leven praten mensen vaak met elkaar zonder dat ze veel bijzonders te zeggen hebben. Ze gebruiken meestal geen ingewikkelde of fantasievolle woorden, en wisselen voornamelijk wat alledaagse emoties of informatie uit. Luister maar eens om je heen in de supermarkt, in de bus of op het schoolplein. Als je zo’n gesprek letterlijk…

    Lees meer

    Signalement van robot of mens

    Het woord “robot” werd in 1920 bedacht door de Tsjechische schrijver Karel Čapek. In zijn toneelstuk R.U.R. (een afkorting voor: Rossums Universele Robots) voert hij robots op. Die zijn eruit als een soort menselijk slaven die al het zware werk doen. Maar als de wetenschappers de robots upgraden, en meer menselijke eigenschappen geven, gaat het…

    Lees meer

    Personagebeschrijving

    In bijna alle verhalen komen mensen voor. We noemen hen: personages. Een goed verhaal heeft interessante en levensechte personages. Met een interessant personage kan de lezer meeleven, net alsof het een echt mens is. Maar hoe verzin je een ‘echt mens’, die niet echt is, maar alleen maar uit woorden bestaat? Deze oefening helpt je…

    Lees meer

    Vind je rijmende rap

    Er zitten allerlei verhalen in jou: verhalen over jouzelf, over jouw leven en dat van anderen om je heen. Rap draait om die verhalen. Rappers zijn vertellers. Ze vertellen krachtige, korte verhalen over zichzelf en over hoe zij  de wereld zien. Een goede rap sleept je mee, en geeft je het idee dat de rapper…

    Lees meer

    Vindingrijk framen

    Met hele kleine veranderingen in je taal kun je mensen heel sterk sturen – zonder dat mensen dat zelf zo door hebben. Dat noem je framing. Een voorbeeld: Een tijdje geleden wilde de regering een nieuwe wet maken waarmee ze konden regelen dat de overheid inlichtingen over Nederlanders mag verzamelen. Die wet heette officieel de…

    Lees meer
    https://diymfa.com/writing/mapping-out-your-story

    Vertellen

    Schrijven is een vorm van vertellen. Een tekst bestaat immers uit woorden die in volgorde moeten worden gelezen, zodat de lezer een indruk krijgt van wat de schrijver bedoeld heeft. ‘Roodkapje en de boze wolf’ is een vertelling, maar een handleiding voor een motorzaag is evengoed een vertelling: jou wordt stapsgewijs verteld hoe dat ding…

    Lees meer

    Verzamelen

    Een tekst ontstaat niet vanzelf. Misschien heb je een ideetje of heb je een opdracht gekregen, maar dan kun je meestal nog niet meteen beginnen met schrijven. Eerst moet je nog wat meer te weten komen over je idee, of over het gekozen onderwerp. Dat is eenvoudig: je moet gaan verzamelen. Je kunt een tekst…

    Lees meer

    Verbeelden

    Zintuigen zijn geweldig. Je kunt ze gebruiken om de buitenwereld in je op te nemen, maar grappig genoeg werken ze ook nog steeds als je ze afsluit. Doe je ogen maar dicht en je kunt in je slaapkamer rondkijken, het gezicht van een bekende Nederlander of je lerares van groep 7 oproepen. Ook de geur…

    Lees meer

    Adviseren

    Om een advies te geven dat voor een ander bruikbaar is, moet je je goed verplaatsen in degene die advies vraagt. Wat wil die ander precies weten, en wat weet jij daarover? Om een zo goed mogelijk advies te schrijven, kun je een advies als een piramide leren zien. Bovenin de piramide staat je advies,…

    Lees meer
    https://www.flickr.com/photos/140641142@N05/

    Visualiseren

    De hele dag door komen er nieuwe indrukken bij je binnen. Je ziet (nieuwe) mensen, maakt dingen mee, zegt en hoort van allerlei dingen. Uit zichzelf onthouden mensen niet alles. Het zou te vol worden in ons. Maar soms wil je alle nieuwe indrukken onthouden. Bijvoorbeeld omdat je er een toets over krijgt. In deze oefening…

    Lees meer