Lofzang
Geen schrijver ter wereld die elke dag een lofzang schrijft. De lofzang is een bijzonder soort tekst die je schrijft als iemand iets heel bijzonders heeft gedaan. De Grieken schreven bijvoorbeeld een lofzang voor de winnaar van de Griekse spelen (de voorloper van de Olympische Spelen). Je kan met een lofzang dus iemand bijzonder maken,…
Lees meerDystopie
Een dystopie is een soort tekst (genre) waarin een nare of zelfs gruwelijke toekomstige wereld wordt beschreven waarin je niet zou willen leven. Een dystopie is het tegenovergestelde van een utopie. In een utopie lees je over de ideale wereld van de toekomst. Je ziet het genre dystopie veel gebruikt worden door schrijvers van science…
Lees meerFan fiction
Fan fiction krijg je als fans van een boek of boekenserie verder gaan schrijven waar het boek of de serie stopt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de personages als het boek is afgelopen? Of hoe zou het boek er hebben uitgezien als de slechterik en de held verliefd op elkaar worden? Fan fiction is dus…
Lees meerWoordverklaring
Bij het schrijven maak je vrijwel altijd hele zinnen. Die zinnen vragen veel aandacht: staat daarin precies wat je denkt, lopen ze lekker? Maar woorden verdienen ook alle aandacht van een schrijver. Want met een woord benoem je dingen. Je noemt dingen bij een naam en laat daarmee zien hoe je de dingen ziet. Of…
Lees meerBoekaantekening
Kinderen wordt nu geleerd dat ze in boeken niet moeten schrijven, maar hoe anders was dat vroeger! Aantekeningen maken in boeken was in Nederland eeuwenlang heel gewoon, en als je naar school ging, leerde je ook hoe en waarom je dat moest doen. Wat kan je als schrijver met het maken van aantekening in een…
Lees meerDagboek
Het beroemdste dagboek uit de Nederlandse literatuur is dat van Anne Frank. Het dagboek is een genre waarin schrijvers in de ‘ik’-vorm opschrijven wat ze van dat tot dag meemaken. Ook leent het dagboek zich ervoor om op te schrijven hoe ze zich onder de alledaagse gebeurtenissen voelden. Met andere woorden, het dagboek geeft aan schrijvers de…
Lees meerPartijprogramma
Het partijprogramma: hét genre waarmee je anderen kunt laten weten hoe de wereld er volgens jou in de toekomst uit moet zien. Je maakt er je politieke standpunten en plannen mee bekend aan de lezer. De meeste politieke partijen schrijven vrij lange partijprogramma’s, maar kiezen ook een metafoor (een pakkend beeld) om hun plannen kort…
Lees meerParodie
Parodieën worden al heel lang volgens precies hetzelfde recept gemaakt. Je neemt een bekende tekst, en maakt daarvan een versie vol spot door typische kenmerken en inhoud van die bekende tekst te veranderen. Bijvoorbeeld door te overdrijven of door woorden of zinnen weg te laten of te vervangen. Het gaat erom dat de lezer herkent…
Lees meerPrentenboek
Als plaatjes en tekst in een boek samen een verhaal vertellen, noemen we dat boek een prentenboek. In een prentenboek moet de lezer wat in de (korte) teksten niet staat, aanvullen door goed naar de plaatjes te kijken. Meestal is een prentenboek bedoeld voor kinderen, maar dat hoeft niet. En zelfs als het voor kinderen…
Lees meerAutobio
Een autobio is een korte tekst met de belangrijkste informatie over jezelf. Wat ‘belangrijkste informatie’ is, hangt af van het doel van de bio. Wil je bijvoorbeeld vooral iets zeggen over je opleiding, of je karakter? Je kiest als schrijver van je eigen bio zelf uit wat je vertelt, en hoe. Voordat je begint met…
Lees meer